PROCES VERBAL 31.03.2020

Incheiat astazi, 31.03.2020, in sedinta extraordinara a Consiliului Local Eforie ce se desfășoară la sediul acestuia din Eforie Sud, str. Avram Iancu.

La ședința sunt prezenți: Abdula Doina Geta, Apetroaie Vasile, Balmus Vasile, Chiparu Danut, Ghena Laura, Geacarel Gheorghe, Izet Hasan Levent, Mincea Anisoara, Negrici Constantin, Niculescu Aurel, Negru Toader Virgil, Pîrvescu Floarea, Samson Elisabeta, Savu Ionut, Tode Antonela, Tudor Silviu Antonio.

Participa dl. Primar Serban Robert-Nicolae, dl. Preoteasa Gabriel-Secretar oras, dl.Bucuresteanu Alexandru – Sef birou SJCAAS.

Sedinta se desfasoara online prin intermediul aplicației GoToMeeting.

Proiectele de hotarari sunt insotite de avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Eforie si de rapoartele compartimentelor de specialitate.

Dna Tode Antonela este presedinte de sedinta, conform HCL nr. 254/19.12.2019

Dna Tode – Buna ziua tuturor! Declar deschisa sedinta extraordinara de astazi, 31 martie. La sedinta sunt prezenti 17 consilieri. Avem pe ordinea de zi 7 puncte. Supunem la vot ordinea de zi.

Se inregistreaza 17 voturi pentru.

PCT.1 – Proiect de hotarare privind aprobarea proceselui verbal pentru sedinta ordinara din data de 27.02.2020.

Se inregistreaza 17 voturi pentru.

PCT.2 – Proiect de hotarare privind alegerea presedintelui de sedinta al Consiliului Local Eforie

Se propune ca presedinte de sedinta sa ramana dna Tode.

Dl.Balmus – Eu il propun pe dl.Negru Virgil.

Se supune la vot prima propunere si se inregistreaza 16 voturi pentru si 1 vot abtinere (dl.Balmus).

Dl.Preoteasa – S-au inregistrat 16 voturi pentru dna Tode. Nu se mai poate pune problema sa desemnam alt presedinte de sedinta. S-a intrunit majoritatea.

PCT.3 – Proiect de hotarare privind completarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliul Local al orașului Eforie aprobat prin HCL nr. 226/29.11.2019

Dna Tode – Avem o completare la cap.IV, dupa art.32 se introduce un nou articol 321, cu următorul cuprins:

Art. 321 – În situații excepționale, constatate de către autoritățile abilitate, precum epidemiile, pandemiile, fenomenele naturale extreme, cutremure, actele de terorism și alte asemenea situații care fac imposibilă prezența consilierilor locali la locul desfășurării ședințelor consiliului local:

– consilierii locali pot fi convocați prin utilizarea de mijloace electronice de comunicare la distanță (cu titlu de exemplu dar fără a ne limita se pot utiliza: e-mail, teleconferință, videoconferință, whatsApp, etc);

– ședințele consiliului local și/sau ședințele comisiilor de specialitate se pot desfășura și prin utilizarea de mijloace electronice de comunicare la distanță (cu titlu de exemplu dar fără a ne limita se pot utiliza: e-mail, teleconferință, videoconferință, whatsApp, etc);

– rezultatul votului va fi consemnat de către secretarul general al orașului Eforie în procesul-verbal al ședinței.

Se supune la vot si se inregistreaza 17 voturi pentru.

PCT.4 – Proiect de hotarare privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al oraşului Eforie

Dna Tode – Avem o majorare a contului “Sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheltuielilor descentralizate” cu suma de 20.379 lei, corespondenta pe partea de cheltuieli fiind in capitolul “Invatamant”: 7.336 lei pentru Scoala Gimnaziala Eforie Nord si 13.043 lei pentru Liceul Teoretic Carmen Sylva. De asemenea, in vederea asigurarii fondurilor necesare pentru aplicarea masurilor de combatere si prevenire a raspandirii infectarii cu coronavirusul SARS-Cov2, se propune diminuarea prevederilor cap.70.02 cu suma de 73.000 lei si majorarea capitolului 54.02.05 “Fond de rezerva bugetara la dispozitia autoritatilor locale”.

Dl.Savu – La capitolul 65.02, suma de 23.279 lei, cand se va face dezinfectarea? E vreun calendar?

Dl.Primar – In momentul in care vor incepe scolile. Inainte de inceputul scolilor, atunci se va face.

Dl.Savu – La capitolul 54.02.05, din fondul de rezerva, suma asta 73.000 lei, intra si Ordonanta nr.3? Cu scarile de bloc?

Dl.Primar – Intra tot ce inseamna covid 19. Orice activitate pentru prevenirea acestei pandemii. Vom aplica toate ordonantele militare emise de Guvern.

Dl.Preoteasa – O precizare vreau sa fac si eu. Legea nu prevede dispozitivele acelea de pus pe perete. Spune dispozitive dezinfectante, nu scrie de dispenser.

Dl.Primar – Vom face tot ce putem pentru a combate aceasta pandemie.

Dl.Savu – Conform OM nr.2 sau nr.3, trebuia facuta o lista cu persoanele peste 65 de ani. S-a facut vreo lista, s-a luat vreo masura? Au fost contactati?

Dl.Primar – Aceasta este treaba aparatului Primariei Eforie si va asigur ca se va face treaba asta, domnule Savu.

Dl.Savu – Eu va inteleg. Primaria a pus pe facebook ca v-ati intalnit cu toti consilierii.

Dl.Geacarel – Se facuse o incurcatura intr-un anunt, ca au fost convocati consilierii. Si de aceea domnul Savu a intrebat.

Dl.Primar – Daca s-a facut o incurcatura, se va rectifica.

Dl.Geacarel – Eu am sotia operata si trebuie sa stau in casa.

Dl.Primar – Nu aveti posibilitatea sa va procurati alimente?

Se supune la vot si se inregistreaza 17 voturi pentru.

PCT.5 – Proiect de hotarare privind stabilirea unor măsuri fiscale

Dna Tode – Este vorba de termenul de 31 martie care se proroga pentru 30 iunie.

Se supune la vot si se inregistreaza 17 voturi pentru.

PCT.6 – Proiect de hotarare privind suspendarea temporară a activităţii Centrelor Nationale de Informare şi Promovare Turistică precum şi suspendarea temporară a raporturilor de muncă pentru salariaţii care îşi desfăşoare activitatea în aceste centre

Dna Tode – Aici este vorba de Centrele Nationale de Informare şi Promovare Turistică din Eforie Nord si Eforie Sud. Pentru aceasta perioada angajaţii vor primi o indemnizaţie stabilită la valoarea de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de limita stabilită prin art. XI al OUG nr. 30/2020, respectiv de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, nr. 6/2020.

Dl.Savu – Cati salariati sunt afectati de aceasta masaura?

Dl.Preoteasa – Patru. Doi La Nord si doi la Sud. Din punctul meu de vedere nu sunt afectati. Sunt protejati, ca vor sta acasa.

Dl.Savu – Nu i-am putea lasa acasa cu salariul intreg? Asta e parerea mea.

Dna Tode – Este ordonanta.

Dl.Primar – Domnule Savu, cititi foarte bine ordonanta.

D.Preoteasa – Ce raport de activitate pot sa prezinte daca stau casa?

Dl.Primar – Activitatile turistice sunt inchise.

Dl.Savu – Eu v-am inteles, raman inchise. Dar sa nu-i fi bagat in 75%. Ramaneau inchise, ca si scolile, cu salariu intreg pentru o luna, doua.

Dl.Primar – Eu stiu ca scoala functioneaza si se fac ore si teme online. Cum poti sa platesti salariul intreg daca nu se munceste?

Dl.Geacarel – Sursele de finantare vin din alta parte pentru somajul tehnic?

Dl.Primar – In momentul acesta sunt platiti din bugetul local. Daca putem sa compensam cu ce da statul, o facem.

Dl.Geacarel – Un impact cam de 9 mii lei, am facut eu, ar veni daca ar da primaria.

Dl.Preoteasa – Deocamdata angajatii de la centrele de informate turistica sunt platiti de la bugetul local, inclusiv indemnizatia data de 75%. Vorbim astazi, 31.03. Daca se va modifica legislatia, vom face compensare si banii ii vom primi de la bugetul de stat al Romaniei.

Dl.Primar – Si atunci vom avea o hotarare de consiliu in acest sens.

Se inregistreaza 12 voturi pentru si 5 voturi impotriva (Apetroaie Vasile, Ghena Laura, Geacarel Gheorghe, Negru Toader Virgil, Savu Ionut).

PCT.7 – Proiect de hotarare privind suspendarea temporară a activităţii pentru unele instituţii aflate în subordinea Consiliului Local al Oraşului Eforie

Dna Tode – Este vorba despre activitatea Casei de Cultura Eforie, activitatea Cresei Orasului Eforie si activitatea Clubului Sportiv Eforie. Bineinteles pe aceleasi conditii. Pe perioada aceasta, angajatii vor primi o indemnizatie stabilita la valoarea de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de limita stabilita prin art. XI al OUG nr. 30/2020.

Dl.Savu – In afara de functia de conducere si cea de contabil, care nu intra in aceasta categorie, cate persoane sunt afectate la casa de Cultura, Cresa si Club Sportiv?

Dl.Primar – Domnule Savu, cred ca ati votat organigrama.

Dl.Savu – Am votat organigrama, nu mai stiu cate persoane sunt afectate de aceasta masura.

Dl.Preoteasa – Dar de ce spuneti “afectate”? Suntem in situatie de urgenta.

Dl.Savu – Da, eu va inteleg. Sa stea acasa.

Dl.Preoteasa – Prin OM nr.2 au fost interzise orice activitati culturale, sportive, scolare. Nu facem decat sa implementam legea. Si eu as sta acasa cu 75%. Nu as mai avea nici o responsabilitate. Ca paranteza.

Dl.Savu – Respectam legea. Inteleg prerogativele. Doar mi-am spus parerea. As fi de acord ca cresele sa aiba acelasi statut ca cei din invatamant.

Dl.Preoteasa – Activitatea cresei este reglementata de alta lege. La cresa sunt activitati de ingrijire si educare prescolara.

Dna Tode – Domnule Savu, daca legea spune 75%, cum sa facem altfel?

Dl.Savu – Am spus sa stea acasa ca este suspendata activitatea, dar sa nu-i dea 75% pentru o luna.

Dl.Primar – Eu va promit ca daca dumneavoastra veniti cu un proiect de hotarare privind salarizarea cu 100% conform legii, convoc maine sedinta de consiliu de indata. Si va rog frumos sa va pregatiti pana maine. Sau pana poimaine, sau pentru cat timp credeti ca aveti nevoie sa faceti o hotarare de consiliu cu ceea ce doriti dumneavoastra.

Dna Pirvescu – Domnule Savu, vreau sa va spun o vorba din popor “Unde e lege, nu-i tocmeala”. Cu asta am incheiat.

Se inregistreaza 12 voturi pentru si 5 voturi impotriva (Apetroaie Vasile, Ghena Laura, Geacarel Gheorghe, Negru Toader Virgil, Savu Ionut).

Dl.Primar – Astept proiectul de hotarare, domnule Savu.

Dl.Negru – Sunt niste cetateni, din spate de la domnul Balmus, strada Republicii, care tot solicita de o saptamana ajutorul Primariei. Eu le-am dat numarul de telefon de la Primarie si Politia Locala. Ei mi-au spus ca nu i-a luat nimeni in evidenta. Nu a venit nimeni de o saptamana.

Dl.Primar – Ce problema au dansii?

Dl.Negru – Nu au de mancare, apa. Domnul Balmus stie despre cine vorbesc. In spate la el, acolo la vulcanizare.

Dl.Primar – O sa verific.

Dl.Geacarel – In zona Proiect 12, cand mai trec masinile, sa anunte, pentru ca sunt batrani peste 65 de ani. Macar sa-i atentioneze.

Dl.Primar – Politia locala, de cand s-a dat OM nr.1, a trecut sub comanda Politiei nationale.

Dl.Apetroaie – Domnule Primar, referitor la imaginile pe care vi le-am trimis cu firma care facea dezinsectie. Ce masuri ati luat? Pentru ca s-a facut cam in bataie de joc.

Dl.Primar – Asa spuneti dumneavoastra.

Dl.Apetroaie – Eu am fost la fata locului. Daca vreti, va mai trimit poze pe unde au trecut si nu au facut. Si oamenii s-au certat cu ei ca nu au dat in fata portii lor.

Dl.Primar – Faceti un tabel si ne ocupam.

Dna Abdula – E asa greu sa-si faca fiecare in fata portii un pic de dezinsectie? Un litru de clor cu apa.

Dl.Apetroaie – Ideea este ca le dam niste bani si sa-si faca treaba cum trebuie.

Dna Tode –Declar sedinta inchisa. O zi buna tuturor!

Drept pentru care am încheiat prezentul proces-verbal, într-un exemplar.

PRESEDINTE DE SEDINTA

CONSILIER

TODE ANTONELA


CONTRASEMNEAZA

SECRETAR GENERAL ORAS EFORIE

PREOTEASA GABRIEL

Skip to content