QA Coronavirus

Ce este coronavirusul?
Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasa de virusi, gasiti atat la animale cat si la oameni. Acest virus infecteaza atat omul, cauzand diverse boli, de la raceala comuna la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).
Decriere Coronavirus
‘Noul’ coronavirus (CoV) este o noua tulpina de coronavirus care nu a fost identificata anterior la om. Acest nou tip de coronavirus, numit 2019 – nCoV, nu a fost detectat anterior, inainte ca focarul sa fie raportat in Wuhan, China, in decembrie 2019.
Este noul tip de virus identic cu Sindromul Respirator Acut Sever?
Nu. 2019-nCoV provine din aceeasi familie de virusi ca SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), dar nu este acelasi virus.
Cat de periculos este?
Ca si in cazul altor boli respiratorii, infectia cu 2019-nCoV poate provoca simptome usoare, inclusiv scurgeri nazale, dureri in gat, tuse si febra. Se poate manifesta mai sever in cazul unor persoane si poate duce la pneumonie sau dificultati de respiratie. Persoanele in varsta, cei cu afectiuni medicale (diabet, inima) sunt mai vulnerabile.
Cum folosim masca de protectie?
1. Inainte de a pune o masca, spalati-va pe maini cu sapun si apa sau folositi gel antibacterian pe baza de alcool;
2. Acoperiti-va gura si nasul cu masca si asigurati-va ca nu exista decalaje intre fata si masca;
3. Evitati sa atingeti masca pe timpul folosirii. Daca faceti acest lucru, spalati-va pe maini inainte cu apa si sapun sau gel antibacterian pe baza de alcool;
4. Inlocuiti masca cu una noua daca aceasta se umezeste si nu reutilizati mastile de unica folosinta;
5. Pentru a scoate masca – NU atingeti partea din fata a mastii, o puteti da jos din spate. Aruncati imediat masca la cosul de gunoi si spalati-va pe maini cu apa si sapun sau cu gel antibacterian pe baza de alcool.
Care este diferenta dintre boala cauzata de 2019-nCoV si o raceala/gripa?
Persoanele infectate cu 2019-nCoV sau persoanele racite sau gripate, dezvolta de obicei simptome respiratorii precum tusea, febra, secretii nazale. Chiar daca multe dintre simptome sunt asemanatoare, aceastea sunt cauzate de virusi diferiti. Este dificil sa se identifice boala doar pe baza simptomelor. De aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma daca cineva este infectat cu actest nou tip de virus.
Cat este perioada de incubatie a virusului?
Perioada de incubatie este perioada dintre momentul infectarii si debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimarile curente ale perioadei de incubatie variaza intre 1-12.5 zile, cu estimari mediane de 5-6 zile. Aceste estimari vor fi perfectionate pe masura ce vor fi disponibile mai multe date.
Se poate ca 2019-nCoV sa fie contractat de la o persoana infectata, dar care nu prezinta simptome?
Conform rapoartelor recente este posibil ca persoanele infectate sa fie infectioase inainte de a prezenta simptome semnificative. Pe baza datelor disponibile in prezent, persoanele care prezinta simptome cauzeaza raspandirea nCoV.
Cine este predispus la complicatii severe ale bolii?
Desi trebuie investigat mai amanuntit modul in care 2019-nCoV afecteaza oamenii, pana acum persoanele varstnice si cele care prezinta afectiuni medicale preexistente (diabet, boli de inima) par sa fie mai expuse riscului de a dezvolta boli severe.
Cum se raspandeste virusul?
Noul Coronavirus este un virus respirator care se raspandeste in primul rand prin contactul cu o persoana infectata prin inhalarea unor particule venind din tuse,stranut, picaturi de saliva, secretii nazale.Este importanta exersarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, cand stranutati sau tusiti, apropiati gura de partea inferioara a cotului sau folositi servetele pe care sa le aruncati imediat la cosul de gunoi. Spalati-va cat mai des pe maini si folositi geluri antibacteriene pe baza de alcool.
Cat rezista virusul pe suprafetele exterioare?
Nu se stie exact cat poate rezista virusul pe suprafetele exterioare, desi informatiile preliminare sugereaza ca 2019-nCoV poate supravietui cateva ore sau chiar mai mult. Dezinfectantii pe baza de clor, alcool, pot ucide virusul.
10 Reguli de Urmat
1. Spală-te des pe mâini.
2. Evitati contactul cu oamenii care sufera de infectii respiratorii acute
3. Nu va atingeti ochii, nasul, gura, daca nu aveti mainile igienizate
4. Acoperiti-va nasul si gura cand stranutati sau tusiti
5. Nu luati medicamente antivirale sau antibiotice fara prescriptia medicului
6. Curatati suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool
7. Folositi masca de protectie numai daca suspectati ca sunteti racit sau sunteti in apropierea oamenilor bolnavi
8. Pachetele si produsele fabricate/primite din China nu sunt periculoase
9. Animalele de companie nu raspandesc acest nou tip de virus
10. Apelati 112 daca aveti febra sau tuse si ati calatorit in tari cu cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus. Specificati acest lucru dispecerului.
Pot lua virusul de la animalul meu de companie?
Nu. In prezent nu exista dovezi care sa confirme faptul ca animalele de companie, cum ar fi pisicile, cainii pot transmite acest virus oamenilor.
Se poate transmite 2019-nCoV de la om la om?
Da. 2019-nCoV provoaca boli respiratorii si poate fi transmis de la o persoana la alta, de obicei dupa un contact strans cu o persoana infectata.
Cine poate contracta acest tip de virus?
Persoanele care traiesc sau calatoresc intr-o zona in care circula virusul 2019-nCoV pot prezenta risc de infectie.
Asistentii medicali care ingrijesc persoanele bolnave prezinta un risc mai mare si trebuie sa se protejeze apeland la proceduri adecvate de prevenire si control al infectiilor.
In Comunitate:
Persoanele fara simptome respiratorii ar trebui:

– Sa evite aglomeratiile si sa evite frecventarea spatiilor inchise aglomerate ( de ex Supermarket, Mall)
– Sa mentina o distanta de cel putin 1 metru fata de orice persoana cu simptome respiratorii (de ex tuse, stranut)
– Sa-si spele frecvent mainile, folosind apa si sapun atunci cand mainile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe baza de alcool daca mainile nu sunt vizibil murdare
– – Sa utilizeze tehnica de a tusi sau a stranuta in interiorul cotului flectat sau sa-si acopere nasul si gura in timpul tusei si stranutului cu un servetel de unica folosinta, urmata de aruncarea acestuia dupa utilizarea si spalarea IMEDIATA a mainilor cu apa si sapun
– Sa se abtina de la atingerea gurii, nasului si a ochilor
– Sa respecte regulile privind modul de purtare, indepartare si eliminare a mastilor asociate cu o igina corecta a mainilor dupa indepartare

Persoanele cu simptome respiratii trebuie sa respecte indicatiile de mai sus si urmatoarele:

– Sa poarte masca daca prezinta febra, tuse si respiratie dificila si sa solicite un consult medical la medicul de familie, cat mai curand posibil;
– Sa urmeze sfaturile de mai jos cu privire la gestionarea adecvata a mastilor;
– Sa indeparteze masca folosind tehnica adecvata (nu atingeti partea din fata, ci indepartati snururile din spate), actiune urmata de spalarea IMEDIATA a mainilor cu apa si sapun;
– Sa nu reutilizati mastile de unica folosinta

Sari la conținut